Zdravá dietní varianta pro pacienty Dieta 3FIT

Stravovací provoz a oddělení nutriční terapie třebíčské nemocnice zařadilo novinku v dietním stravování pacientů nazvanou „Dieta 3FIT“. Dieta je plnohodnotná s optimálním rozložením bílkovin, sacharidů i tuků a je určena k dlouhodobému podávání. Klade důraz na vhodné složení tuků, omezení jednoduchých cukrů a kuchyňské soli. Obsahuje vyšší podíl vlákniny, vitaminů, minerálních, antioxidačních a dalších bioaktivních látek příznivě působících na organismus. Dieta 3FIT je indikována v prevenci rizika civilizačních onemocnění, především obezity, diabetu druhého typu, kardiovaskulárních a onkologických onemocnění.

 Dieta splňuje zásady zdravé stravy dle doporučení Světové zdravotnické organizace a dalších odborných společností. „Tato dieta se využívá u pacientů, kteří nemají dietní omezení a jsou bez nutričního rizika. Cílí na pacienty, kteří se snaží žít zdravě a usilují o redukci nebo udržení své tělesné hmotnosti. Vhodná je pro sportovce a zároveň pro osoby, které dbají o svoji stravu nebo si chtějí vyzkoušet, jak správně jíst,“ popisuje cílovou skupinu pacientů vedoucí nutriční terapeutka třebíčské nemocnice Zdeňka Bartošová.

Nový dietní program se zaměřuje na celkové množství tuků u všech skupin potravin. Omezuje jemné a trvanlivé pečivo, tučná masa, uzeniny, lahůdkářské a tučné mléčné výrobky. Zařazuje olejnatá semena a ořechy jako zdroj vitaminů, minerálních látek a esenciálních polyenových mastných kyselin. Upřednostňuje polysacharidy – brambory, luštěniny, celozrnné obiloviny a výrobky z nich. V jídelníčku je dostatečné množství ovoce a zeleniny.

Preferuje vaření, dušení, pečení a grilování. Strava je pestrá a vyvážená a je rozdělena do čtyřech porcí, nechybí i odpolední svačinka.

Navýšena je spotřeba luštěnin jako významného zdroje rostlinných bílkovin a vlákniny. Pokrmy z luštěnin zařazuje alespoň dvakrát týdně. K vhodným úpravám luštěnin patří i polévky a pomazánky.

Jako významný zdroj bílkovin jsou do stravy volena libová masa, ryby, vejce a mléčné výrobky. Pacienti se tak mohou těšit na pokrmy z krůtího či kuřecího masa, libového vepřového a hovězího masa. Vhodnou alternativou jsou čerstvé sýry, tvaroh, bílý jogurt, kefír, acidofilní mléko a další zakysané mléčné výrobky. 

„Snížení příjmu kuchyňské soli je dosaženo omezením polotovarů, instantních přípravků, zpracovaných masných výrobků v podobě uzenin, ochucovadel a soli přidávané při přípravě pokrmů. K dochucování pokrmů jsou v dietě použita jednodruhová koření, byliny a zelené natě,“ zdůrazňuje vedoucí stravovacího provozu Jana Zimolová.

O dietu 3FIT je možné, aby si pacient požádal při příjmu nebo v průběhu hospitalizace, v případě že jeho zdravotní stav nevyžaduje jiná speciální dietní opatření.

„Zdravé a maximálně nutričně vyvážené stravování je u aktivních pacientů žádaným trendem. Věříme, že dietní variantu 3FIT ocení mnoho našich pacientů,“ komentuje novinku v nabídce stravování ředitelka nemocnice Eva Tomášová.